Linux bash scripting

Bash scripting

Her er en lille guide om bash scripting som bare indeholder en lille del om emnet, jeg har oprettet et par script som eksempler og har lagt links til gode bash script guides nederst på siden.

Med de rigtige bash script kan man altså gøre dagligdagen meget lettere, især hvis der skal køres daglige opgaver. Et bash script kan sættes til at køre hverdag på samme tid året rundt og udføre en given ordre som er oprettet i scriptet. Et eksempel kan være at tage backup automatisk.

Bash scripts er en god måde at sikkerhedskopiere dine filer og mapper på. For eksempel kan man sikkerhedskopierere hver fil eller mappe, der er blevet ændret inden for de sidste 24 timer


Man kan også automatisere e-mails til at sende beskeder hvis der sker ændringer på systemet med hensyn til sikkerhed eller lignende.

Bash er standard på Linux og MacOS systemer.

Bash er en Unix-shell, som er en command line interface (CLI) der kommunikerer med operativsystemet (OS).

Bash scripting er meget brugt hos systemadministratorer. Netop fordi man kan køre enhver kommando i et script, og få det til at udføre automatiske funktioner.

Oprettelse af et bash script

Når du skal oprette et bash script skal der bruges en tekst editor. Mange bruger Vim eller Nano, men der kan bruges mange forskellige tekst editorer, jeg bruger selv den tekst editor der er standard i Ubuntu. Men du kan bruge den du bedst syntes om. Du skal huske at når du gemmer scriptet skal endelsen være sh – du bestemmer selv hvad filen skal hedde men endelsen skal sh. Se eksempel (cal.sh)

Når du skal oprette et bash script skal du starte med et shebang – sådan ser det ud #!der efter bin/bash altså det skal se sådan ud #!/bin/bash så er du klar til at skrive et script.

Jeg har oprettet et lille script med navnet cal.sh som du kan se som eksempel herunder.

Når man skal køre scriptet i terminalen skal det tilgives rettigheder. Det gøres let med denne kommando. Chmod

Naviger til din mappe hvor scriptet ligger med cd kommandoen, jeg har gemt mine script i en oprettet mappe med navnet bin i min hjemme mappe (home) For at navigere til bin mappen i terminalen skal kommandoen være cd bin

Når du står i den rigtige mappe i terminalen skal du tilgive rettighederne til din cal.sh dette gøres sådan her – chmod +x cal.sh og klik enter.

Der efter kan du udføre scriptet i terminalen med en af disse kommandoer.

./cal.sh og klik enter

sh cal.sh og klik enter

bash cal.sh og klik enter

se eksempel her under

Nyttigt script

Jeg har også oprettet et lille nyttigt script med de programmer jeg plejer at installere når jeg har installeret en ny Ubuntu version. Med dette script installeres alle programmerne på engang så jeg er fri for at installere hver enkelt program hver for sig.

bash script

Jeg har også oprettet et andet lille nyttigt script update.sh der bruges til at opdatere systemet.

bash script
Udførelse af scriptet
bash script

Brug af variabler i bash script

Variabler er navngivne symboler, der repræsenterer en værdi. Når du bruger dem i kommandoer, behandles de med den værdi som de har fået tilført. Det er meget smart hvis der er oprettet et stort script så kan du genbruge variablerne igen og igen i hele scriptet.

Jeg har oprettet et par script med variabler

Udførelse af scriptet

Se hvor mange filer du har i en bestemt mappe med variabler i et script

Udførelse af scriptet

bash scripting bruges i også sammenhæng med

strings – variabler – shell execution – user input – functions – loops – arrays

Måske har den lille guide vakt din interesse for bash scripting så du vil prøve at lave dine egne script.

Følg også guiderne her under og lær mere om bash scripting

Video guides om bash scripting