Gode terminal kommandoer

Terminal kommandoer som er gode at kunne

terminal kommandoer

 

Oversigt over terminal kommandoer

Terminal kommandoer kan bruges til en masse ting på dit Linux system. Så det kan være en god ide at sætte sig ind i hvad terminalen er.

Man kan sagtens bruge Linux uden at være god til terminalen, da næsten alt også findes på GUI altså grafisk brugerflade. Selv bruger jeg ikke terminalen ret meget, men en gang imellem især til at installere programmer med og installere WordPress på Bitnami – og til at åbne filhåndtering som root.

Her er nogle gode terminal kommandoer.

Når du starter terminalen står du altid i dit Home Directory – dette kan du se med kommandoen pwd – pwd viser altid hvilken mappe du er i.

Eksempel.

 

ls – kommandoen  viser indholdet i din mappe. ls kommandoen viser en liste over indholdet.

Eksempel.

Hvis du så vil skifte til en anden mappe foreksempel Dokumenter gøres det med kommandoen cd. cd – (change directory)

Eksempel.

Som det ses i eksemplet ovenover bruges kommandoen ls til at se indholdet – og derefter kommandoen cd Dokumenter, så skifter du til mappen Dokumenter og for at se indholdet i Dokumenter bruges kommandoen ls igen.

Hvis du vil ind i dit filsystem hvor der er en lang kommando sti – kan det gøres på en let måde. Hvis du vil ind i foreksempel mappen usr uden du skal indtaste en lang kommando sti – gøres det sådan her med kommandoen cd /usr så sparer du en masse indtastning.

Eksempel.

Så kan du igen bruge kommandoen ls for at se indholdet.

Login som administrator – sudo kommandoen

Sudo betyder (Super user do)

På en firma computer hvor der er flere brugere kan det en fordel at der kun er en Administrator – så det kun er Administratoren der kan udføre “root” handlinger. Personer der ikke har Superbruger rettigheder kan altså ikke installere programmer og udføre andre root handlinger. Når du er logget ind som root skal du også være varsom fordi der kan ændres i systemet hvis du  ikke passer på. Personer der ikke har root adgang kan altså ikke komme til at ændre i indstillingerne hvor der kræves root adgang eller lave skade i systemet – det er det gode ved Linux, altså hvis du ikke har root adgang kan du ikke lave rod i systemet.

Okay – hvis du har root rettigheder så kan du installere programmer i terminalen og i softwarecenter – Synaptic og lignende. Men her tager vi udgangspunkt i terminalen.

Når du skal installere et program i terminalen på Ubuntu gøres det sådan – Jeg viser nu hvordan du installerer programmet Blender i terminalen. Når du skal installere et program i terminalen gøres det med kommandoen (apt-get) sådan udføres kommandoen sudo apt-get install blender tryk på enter og indtast dit kodeord og programmet vil nu blive installeret.

Eksempel.

Hvis du vil åbne filhåndtering med root rettigheder gøres det sådan sudo nautilus i Ubuntu selv bruger jeg filhåndtering Thunar.

Eksempel.

Når du har tastet din adgangs kode og trykket enter åbner Thunar med root rettigheder. Der vises en advarsel : du bruger root kontoen du kan gøre skade på dit system, så brug root med omtanke.

Eksempel.

 

xkill komandoen

Et anden god kommando er xkill hvis du arbejder med et program der pludselig “fryser” og du kan ikke gøre noget, du kan heller ikke lukke programmet – så kan programmet lukkes på denne måde. Åben terminalen og skriv xkill og tryk enter så bliver muse pilen til et kryds, flyt krydset ud på et vilkårligt sted på programmet du vil lukke og tryk enter og programmet lukker nu.

Eksempel.

Andre terminal kommandoer

cal – viser denne måneds kalender

date – viser den aktuelle dato

uptime – viser hvor længe systemet har været uptime

whoami – viser hvem der er logget ind

uname -a – viser kernel information

uname -m – viser om du bruger 32 eller 64 bit

lsb_release -a – viser hvilken Linux version du bruger

sudo apt-get autoclean – holder Ubuntu ren

shutddown – lukker systemet ned

reboot – genstarter systemet

w – viser hvem der er oline

mkdir – opretter en mappe

rmdir – sletter en mappe

man – viser manualen om kommandoen

locate – søg efter filer

fdisk -l – viser information om partioner

alias – du kan forkorte lange kommandoer ved at oprette alias

 

Det var lidt om terminalen se mere fra          terminal guide

 

 

 

 

 

 

 

 

%d bloggers like this: